Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Kότσια)
Οι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι) είναι:
Η πλατυποδία ως αποτέλεσμα αστάθειας των στηρικτικών δομών των μεταταρσίων, λόγω χαλαρότητας του συνδετικού ιστού.
Η μηχανική πίεση (στενά υποδήματα που συμπιέζουν τα πόδια)
Η πίεση στο πρόσθιο μέρος του ποδιού από υποδήματα με ψηλά τακούνια
Το μετατάρσιο, που συνδέεται με το μεγάλο δάκτυλο, πιέζει προς τα έξω (λόγω της πλατυποδίας), γεγονός που προκαλεί την κλίση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο δάκτυλο – ως αποτέλεσμα των στενών υποδημάτων. Η άρθρωση σχηματίζει εξόγκωμα. Έτσι, σχεδόν κάθε υπόδημα πιέζει και προκαλεί πόνο.
75% των ανθρώπων με βλαισό μέγα δάκτυλο είναι γυναίκες.
Πρόληψη
Η ποικιλία υποδημάτων μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό βλαισού μεγάλου δακτύλου, καθώς αυξάνει την προσαρμοστικότητα του ποδιού.
Συχνό τρέξιμο χωρίς υποδήματα και άσκηση των μυών του ποδιού προλαμβάνει το σχηματισμό του βλαισού μεγάλου δακτύλου.
Η χρήση προστατευτικών σιλικόνης μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό τους.
Γαμψοδακτυλία
Η Γαμψοδακτυλία είναι η παραμόρφωση όπου η βάση των δακτύλων κάμπτεται, σηκώνεται μακριά από το έδαφος
και η γωνίωση του δακτύλου στο μέσο γίνεται ιδιαίτερα οξεία. Η γαμψοδακτυλία συνήθως επηρεάζει όλα τα δάκτυλα (πλην του μεγάλου).
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στη μεσότητα της ράχης του δακτύλου, ο οποίος προέρχεται από την πίεση του παπουτσιού και μπορεί να δημιουργήσει κάλο. Πόνος μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και στο πέλμα, στο ύψος της βάσης των δακτύλων. Η γαμψοδακτυλία μπορεί να εμφανιστεί λόγου ψηλής ποδικής καμάρας, αδυναμία των μικρών μυών της καμάρας που ελέγχουν τη βάση των δακτύλων, ή σε συνδυασμό με βλαισό μέγα δάκτυλο (κότσι), όπως και σε ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Σφυροδακτυλία
Αποτελεί μία από τις πλέον συχνές παραμορφώσεις του ποδιού. Συνήθως υπάρχει μόνιμη κάμψη της μέσης άρθρωσης του δακτύλου. Η παραμόρφωση συνήθως επιδεινώνεται από στενά υποδήματα, και στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει πόνος στην περιοχή της οστικής προπέτειας στη ράχη του δακτύλου ή στον πολφό του. Πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί σκληρός κάλος.
Η θεραπεία συνήθως συνίσταται σε αλλαγή υποδήματος σε τέτοιο που να υποδέχεται την παραμόρφωση (συνήθως πιο άνετα υποδήματα). Ένθετα υποδημάτων ή μαξιλαράκια στο εσωτερικό υποδήματος μπορεί να βοηθήσουν. Αν παρόλα αυτά δεν υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων τότε ενδείκνυται χειρουργική διόρθωση της παραμόρφωσης με ευθειασμό του δακτύλου και αφαίρεση του κάλου ή της οστικής προπέτειας.